miércoles, 22 de febrero de 2017

Genotip/Fenotip i freqüències

El genotip

En genètica, el genotip és el conjunt de gens o al·lels que presenta una espècie o un individu concret, és a dir, en un sentit ampli, el genotip és el contingut genètic que disposa un organisme viu o virus.

El fenotip

El fenotip són les propietats observables d’un organisme, és a dir, l’aparença externa d’un caràcter genètic. Aquest fenotip ho decideix principalment el seu genotip, però també hi ha altres factors que influeixen, com per exemple la nutrició, la temperatura, la llum, etc.

Es pot expresar així:
Fenotip = genotip + influència de factors ambientals


Freqüències

La freqüència genotípica d'un genotip en una població d'individus diploides és l'abundància relativa d'aquest genotip. Per a un gen amb dos al·lels, A i a, hi ha tres possibles genotips: AA, Aa i aa. Cada un d'aquests genotips presenta una freqüència genotípica amb valor comprès entre 0 i 1.

També es pot parlar de freqüència fenotípica, entesa com el nombre de vegades que apareix un fenotip concret en una població dividit pel nombre total d'individus d'aquesta població. Per a un gen amb dos al·lels, A i a, amb relació de dominància i recessivitat (A> a), hi ha dos fenotips amb freqüència fenotípica de valor comprès entre 0 i 1.

La freqüència gènica o al·lèlica d'un al·lel és l'abundància relativa d'aquest al·lel respecte al conjunt d'al·lels que ocupen al mateix locus. Per a un gen amb dos al·lels (A i a) les freqüències gèniques solen representar amb F (A) i f (a) o també com p i q. El valor de la freqüència gènica d'un al·lel està comprès entre 0 i 1.





Resultado de imagen de frecuencias del mendelismo

No hay comentarios:

Publicar un comentario